måndag 8 november 2010

Frågor om Riksdag och Demokrati

1. För att påverka politiker kan jag som individ:

a) Demonstrera
b) Använda mig av medier t.ex. skriva och skicka in en artikel till sydsvenskan)
c) Kontakta politikern och ställa frågor

Jag skulle föredra att ta kontakt med politikern när jag har chansen och sedan ställa frågor och intervjua.


2. På 1900-talets början fick kvinnor rösträtt. Jag tycker att detta är viktigt att ta upp för att det upphöjde kvinnornas värde gentemot männen.
Under krigen när männen var i strid blev kvinnorna en stor del av industrin (om inte hela industrin) och blev på så sätt mer jämställda.



3. Ett parti som får 35 % av befolkningens röster får oftast 35 % av platserna. Alltså representeras de 35 % av folket i riksdagens 35 %. Det är viktigt att siffrorna stämmer överens för att om 35 % av folket röstar på ett parti som sedan får 12 % av platserna i riksdagen blir valresultatet ogiltigt och då blir riksdagens beslut ogiltiga.


4. Med en minoritets regering blir det svårt att få igenom sina krav och viljor eftersom det finns större motstånd. Eftersom man består av mindre än hälften så är det stor chans att en lika stor del säger ja som nä.


5. Regering och statsmakten har olika uppgifter. Riksdagens stiftar lagar och beslutar om skatter och om statens uppgifter. Tar även ställning till utrikespolitik och undersöker regeringens lagförslag. Regeringen styr och leder Sverige. Regeringen lämnar förslag på lagar till riksdagen och verkställer riksdagens beslut. När makten är delad i två delar blir det troligen mindre korruption eftersom riksdagen får ändra på regeringens förslag och förslagen blir då kanske förslagen granskas och diskuteras mer.


6. Några maktcentra i Sverige är: folket, median, riksdagen, regeringen.
Folket kan påverka genom demonstrationer och genom samarbete med fler folk och genom att göra sin röst hörd. Median kan påverka genom att ge ut kunskap om aktuella händelser som i sin tur påverkar folk. Median är där för att fler folk ska få reda på all information som andra maktcentra ger ut. Riksdagen och regeringen är representanter för folket och är därför påverkade av folkets röster och påverkar dessutom folkets röster.


7. Statsministern väljer sina personliga favoriter till ministrar:
nackdelar: Moderaterna får mer utrikesmakt än vad de egentligen ska ha.
Det blir mer likt en majoritetsregering och mindre likt ett samarbete av partierna. Jag menar, vad fasiken gör en kristdemokrat som socialminister?
Fördelar: än så länge ser jag inget direkt positivt med blockpolitikens orättvisor där man förvandlar 29% av Sveriges röster till 47%.


8. Om Atens statsskick hade funnits idag så skulle det nog ses mer som en monarki än en demokrati. Men I antikens grekland sågs enbart de fria männen som folket och det var de som diskuterade och bestämde. Därför skulle Atens statsskick kunna vara både en demokrati och en diktatur.


9. En enskild person kan påverka EU:s beslut genom att rösta på sitt parti så att Sverige får en rättvis representant inom EU. På Europeiska kommissionens hemsida arrangeras webbdebatter där man lättare kan få sin röst hörd och argumentera för sina åsikter om det aktuella ämnet. Se fråga 1. för ytterligare alternativ

7 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. vore nice om du skrev frågorna ovanför svaren så att man lättare skulle kunna se vad du svarat på.

    vore kul om du skrev upp Europeiska kommissionens webaddress. ;)

    SvaraRadera
  3. ...så här...
    det vore bra om du kunde vara tydligare på fråga sex om vilket maktcentra som påverkar dig mest. annars var det bara gött tycker jag.

    skulle dock underlätta om du kunde vara lite tydligare på sju med dina fördelar, får det att låta mer som nackdelar för mig.

    gillar ditt svar på tvåan ;) (tumme uppx2)

    SvaraRadera
  4. 6: median påverkar mest
    7: det är det som är meningen ;)

    SvaraRadera
  5. Hej Aron. Vad bra du arbetar! Några följdfrågor bara: Vad representerar våra representanter i riksdagen? På vilket sätt är vi reperesneterade där? Kan du utveckla varför minoritetsregeringen får svår genomföra sin politik? Vem sätter stopp?
    På fråga 5 skriver du regeringen och statsmakten - regeringen är väl också en statsmakt?
    På fråga 7 så är det väl så att att även om alliansen format en majoritetsregering så hade det väl varit ok med en kd-minister?
    Nu fick du lite att bita i. Ser fram emot dina svar.
    Katarina

    SvaraRadera
  6. kristdemokrat fick få procent av rösterna men en viktig ministerpost. Det är orättvist att statsministern ska ge viktiga jobb till sina kamrater istället för att försöka sammarbeta med motståndarna. Låter det inte rimligt att en SOCIALdemokrat blir SOCIALminister?

    SvaraRadera